Afspraak maken?
ons adres: Vilstersestraat 35 Lemelerveld

Therapeutisch elastische kousen

Veel mensen hebben klachten van hun armen of benen als gevolg van problemen met de doorbloeding of het lymfestelsel. Een therapeutisch elastische kous (TEK) kan in zo’n geval nodig zijn en klachten verlichten.

Klachten

Klachten waarvoor een TEK voorgeschreven kan worden kunnen bestaan uit oedeem (vochtophoping), pijn, kramp of een zwaar of vermoeid gevoel. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door aandoeningen aan bloed- en lymfevaten. Bijvoorbeeld spataderen (varices), trombose en hart- en vaatproblemen (chronische veneuze insufficiëntie). Vochtophoping in armen of benen kan ook ontstaan als gevolg van een operatie, chemotherapie, bestraling, infectie (wondroos), door een zwangerschap of een ongeval.

Werking

Therapeutisch elastische kousen oefenen een gecontroleerde druk van buitenaf uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. Het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.

Verschillende uitvoeringen

Therapeutisch elastische kousen worden ook vaak steunkousen genoemd. Dit is niet helemaal de juiste benaming. Steunkousen zijn kousen met een drukklasse 1. Deze kousen geven alleen steun, waarmee hele lichte problemen kunnen worden verminderd.
Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en drukklassen (drukklasse 2, 3 en 4). Daarbij kan een keus gemaakt worden uit kousen met lage, normale of hoge weerstand coëfficiënt of elasticiteit coëfficiënt. Deze eigenschappen van de kous bepalen de mate waarin de kous oedeemvorming tegenhoudt en kan voorkomen. Welke kous voor de patiënt geschikt is, wordt bepaald door meerdere factoren;
• De ernst van uw medische indicatie
• Eventuele nevenpathologie
• Leeftijd
• Beroep/ levensstijl

Vergoeding

Het dragen van therapeutisch elastische kousen wordt gezien als therapie en wordt vergoed vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars in Nederland. Deze vergoeding gaat wel ten koste van uw eigen risico.

Specialist

Margot ter Schure is onze oedeem- en oncologiefysiotherapeut. Zij kan de hele oedeembehandeling verzorgen en u adviseren in de keuze van de juiste kous, deze voor u aanmeten en voor u bestellen. Zij heeft voor het aanmeten van de kousen een opleiding gevolgd bij Fysiotek (www.fysiotek.nl), de leverancier van therapeutisch elastische kousen.